kokakaffe.se

Mocca Kaffe - Recept

Mocca Kaffe är en unik variant av kaffe som har en naturligt chokladig smakprofil. Den här läckra kaffedrycken passar perfekt för dig som föredrar en intensiv och kraftfull kaffesmak.

Vad är Mocca kaffe?

Mocca kaffe är en kaffesort som har sitt ursprung i Jemen, men som i dag även produceras i andra länder. Det är en kraftfull och intensiv kaffesmak med en lätt bitterhet och en nötig underton. Mocca kaffe görs av Arabica-bönor men kan bryggas på olika sätt, såsom espresso, fransk press eller vanligt bryggkaffe. Det är en populär kaffesort som passar för den som gillar en kraftfull smak och vill ha en upplevelse utöver det vanliga.

Hur gör man Mocca Kaffe?

Mocca kaffe är en läcker variant av kaffe som du enkelt kan göra hemma. Här hittar du vår variant av mocca kaffe. Det är ursprungligen ett mocca kaffe-recept med inspiration från kaffeinformation.se, men som vi modifierat något. Testa dig fram för att hitta ett recept du tycker om.

Mocca kaffe - Recept

Ingredienser:

 • 2 msk mald Mocca kaffe
 • 2 dl vatten
 • 1 dl mjölk
 • 1 msk kakao
 • 0,5 msk chokladsås (att ringla på toppen)
 • 1 tsk socker (valfritt)

Utrustning:

 • en kaffebryggare eller en kaffepress
 • en mjölkskummare eller en liten kastrull
 • en mugg

Instruktioner:

 1. Fyll kaffebryggarens filter med 2 msk mald Mocca kaffe och häll i 2 dl vatten i vattenbehållaren.
 2. Starta kaffebryggaren och låt kaffet bryggas färdigt.
 3. Under tiden kaffet bryggs, häll mjölk och kakaopulver i en mjölkskummare eller en liten kastrull och värm mjölken tills den når önskad temperatur. Rör om så att kakaopulvret fördelas med mjölken.
 4. När kaffet är färdigt, häll det i en mugg.
 5. Om du vill ha sötma, tillsätt 1 tsk socker till kaffet och rör om.
 6. Tillsätt den uppvärmda mjölken i kaffet och skeda skummet på toppen. Ringla några strängar chokladsås på toppen.
 7. Servera genast.

Tips: Om du använder en kaffepress (likt den här modellen från granit.com), följ samma instruktioner som ovan, men istället för att använda en kaffebryggare, häll i kokande vatten över det malda Mocca-kaffet i kaffepressen och låt det bryggas i cirka 4 minuter innan du trycker ner kolven.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan mocca kaffe och vanligt kaffe?

Mocca kaffe är vanligtvis en typ av kaffe som görs på arabicabönor som är kända för att ha en chokladig smak. Vanligt kaffe kan vara gjort av både arabicabönor och robustabönor och har en annan smakprofil beroende på rostningsgrad och bönornas ursprung. Generellt sett är mocca kaffe en mer specialiserad variant av kaffe med en unik smakprofil.

Vilka olika typer av kaffe mocca finns det?

Mocca kaffe kan komma i olika varianter beroende på var bönorna är odlade och hur de rostas. Till exempel kan det finnas etiopisk mocca som är gjort på etiopiska arabicabönor och har en fruktig smak, eller yemenitisk mocca som är känd för sin intensiva smak. Det finns också varianter av mocca som blandas med andra bönor för att skapa olika smakprofiler.

Vilken kaffeböna passar bäst för kaffe mocca?

Mocca kaffe brukar traditionellt sett bryggas på arabicabönor från Etiopien, särskilt från regionerna Sidamo och Yirgacheffe. Dessa bönor har en naturlig chokladig smakprofil som passar väl till mocca kaffe. Det är dock också möjligt att använda andra arabicabönor med liknande smakprofil, eller blanda olika bönor för att skapa en unik smak.

Vilka ingredienser behövs?

För att göra kaffe mocca behöver man kaffe, vanligtvis arabicabönor med chokladig smakprofil, och choklad. Chokladen kan antingen vara riven eller i form av chokladsirap eller chokladessens. Vissa recept kan också inkludera andra ingredienser som mjölk eller kryddor för att skapa olika varianter av kaffe mocca.