kokakaffe.se

Garvsyra i kaffe

Garvsyra är en kemikalie som förekommer naturligt i kaffebönor och som spelar en viktig roll i att ge kaffet dess karakteristiska smak och aroma. Men samtidigt kan en för hög halt av garvsyra också ge kaffet en obehaglig, bitter smak. För kaffeälskare är det därför viktigt att förstå vad garvsyra är och hur det påverkar kaffets smakprofil, samt vilka åtgärder man kan vidta för att undvika en för hög halt av garvsyra i sitt kaffe.

Vad är garvsyra?

Garvsyra är en naturlig förorening som finns i kaffe. Den ger kaffet en syrlig smak och kan också ge en bitter smak om den används i för höga koncentrationer. Garvsyra bildas under bryggprocessen när hett vatten extraherar kemiska föreningar från kaffebönorna.

Så här kan du undvika att kaffet får en bitter smak

Garvsyra är en viktig del av kaffets smak och aroma, men för höga halter kan leda till en obehaglig, bitter smak. Här ger vi exempel på vilka åtgärder du kan vidta för att undvika en för hög halt av garvsyra i ditt kaffe.

1. Använd rätt proportioner av kaffe och vatten

Om för mycket kaffe används i förhållande till vatten, kan det öka mängden garvsyra som extraheras från bönorna och ge en bitter smak. Generellt sett brukar man rekommendera en kopp kaffe per 6-8 gram kaffe.

2. Brygg kaffet under rätt tid

Om kaffet bryggs för länge, kan det öka mängden garvsyra som extraheras från bönorna och ge en bitter smak. För att undvika detta kan man brygga kaffet i den rekommenderade tiden för bryggningsmetoden man använder.

3. Låt inte kaffet stå på värmeplattan för länge

Om färdigbryggt kaffe får stå på värme under en längre stund så bildas mer garvsyra, smakresultatet blir bränt och bittert och därför rekommenderas att man alltid dricker sitt kaffe så färskbryggt som möjligt. Vi rekommenderar att hälla över kaffet i en termos om du inte dricker upp allt på en gång.

4. Välj kaffebönor som är naturligt lägre i garvsyra

Vissa kaffesorter, som t.ex. arabica-bönor, har vanligtvis en lägre halt av garvsyra jämfört med robusta-bönor. Arabica eko är ett exempel på en kaffesort av 100% arabica-bönor.

5. Välj en bryggmetod som minskar mängden garvsyra som extraheras från bönorna

Till exempel kan man prova att brygga kaffe med en metod som kallbryggning, där bönorna blötläggs i kallt vatten under en längre tid, vilket minskar mängden garvsyra som extraheras från bönorna. Det kan också vara ett alternativ att brygga kaffe i en kaffekokare, som är en bryggmetod utan kaffefilter, då kaffefiltret kan lämna en bitter smak. Läs mer om kaffekokare här.

Är det farligt att dricka garvsyra?

Nej, det är inte farligt att dricka garvsyra. Garvsyra är en naturlig förorening som finns i kaffe och ger kaffet en syrlig smak. Den kan också ge en bitter smak om den används i för höga koncentrationer. Men att dricka kaffe med garvsyra i normala mängder är inte farligt för hälsan.

Vilka olika typer av garvsyra finns det i kaffe?

I kaffe finns det två huvudsakliga typer av garvsyror: klorogensyror och kaffesyror.

  • Klorogensyror är de vanligaste garvsyrorna i kaffe och är också de som ger kaffet dess karakteristiska syrliga smak.
  • Kaffesyror är mindre vanliga, men ger mer kropp och bitterhet till kaffet. Båda typerna av garvsyror bidrar också till kaffets antioxidanteffekter och dess potentiella hälsofördelar. Vissa kaffesorter kan innehålla högre halter av en av de två typerna av garvsyror, vilket kan påverka kaffets smak och kropp.