kokakaffe.se

Kaffe Cortado - Recept

Kaffe cortado är en spansk kaffedryck som kan serveras som den är, eller med en skvätt sirap eller kanel på toppen för att förhöja smaken.

Vad är Kaffe Cortado?

Kaffe Cortado är en spansk kaffedryck som består av espresso som är “cortado” med en liten mängd varm mjölk. “Cortado” betyder bokstavligen “skuren” på spanska och hänvisar till att mjölken “skär” igenom den starka espresson, vilket resulterar i en mildare smak. Kaffe Cortado serveras vanligtvis i ett litet glas eller kopp och är ett populärt val för den som vill ha en stark men mildare kaffedryck.

Hur gör man en Kaffe Cortado?

Att göra en Kaffe Cortado är enkelt och tar bara några minuter. Du behöver en espresso, lite mjölk och en ångstång eller mjölkskummare. Nedan hittar du vår variant av ett Kaffe Cortado-recept, med inspiration från både kaffeinformation.se och monteriva.se som också har två goda recept på Kaffe Cortado. Om du tycker om skummad mjölk i ditt kaffe kan vi varmt rekommendera dig att testa detta recept.

Kaffe Cortado - Recept

Du behöver:

  • Espresso
  • Mjölk
  • Espressomaskin eller annat sätt att brygga espresso
  • Ångstång eller mjölkskummare

Så här gör du:

  1. Brygg en stark espresso enligt ditt favoritrecept.
  2. Häll lite mjölk i en kanna och placera den under ångstången eller mjölkskummaren.
  3. Ånga mjölken tills den är varm och har ett mjukt skum på toppen.
  4. Häll den ångade mjölken i espresson. Mängden mjölk beror på din personliga preferens, men det vanliga är en 50/50-förhållande mellan espresso och mjölk.
  5. Servera direkt i en liten kopp eller glas.

Tips: Om du vill göra en “doble cortado” kan du göra en dubbel espresso och använda lite mer mjölk. Om du vill ha en sötare dryck kan du tillsätta lite socker eller honung efter smak.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan en Kaffe Cortado och en espresso?

Skillnaden mellan en Kaffe Cortado och en espresso ligger i mängden mjölk. En Kaffe Cortado innehåller en liten mängd mjölk som har ångats och skurit den starka espresson, vilket resulterar i en mildare smak. Å andra sidan är en espresso enbart en bryggd shot av stark kaffe utan mjölk eller annan tillsats. Läs mer om skillnaden mellan klassiska espressodrycker på arvidnordquist.se.

Vilken sorts kaffe används?

För att göra en Kaffe Cortado används vanligtvis espresso av hög kvalitet. Det är viktigt att kaffet är starkt, robust och har en djup smakprofil för att balansera den mjuka mjölksmaken. Den varma mjölken, som tillsätts i samma mängd som espresson, ska vara uppvärmd till en temperatur som är bekväm att dricka och inte för varm för att förstöra smaken av kaffet. Det är viktigt att notera att en kaffe cortado inte ska förväxlas med en latte macchiato, som har mer mjölk och mindre kaffe.

På vilka sätt kan man variera en Kaffe Cortado?

Det finns flera sätt att variera en Kaffe Cortado. Du kan använda olika typer av mjölk som mandel-, havre- eller kokosmjölk istället för vanlig komjölk. En populär variant är Oatleys Ikaffe. Du kan också lägga till smaksatt sirap som karamell, vanilj eller hasselnöt för att ge drycken en extra touch av smak. Slutligen kan du också experimentera med att använda olika sorters espresso-bönor för att skapa olika smaker och aroma.

Hur serveras en kaffe cortado?

Kaffet serveras vanligtvis i en liten glas eller porslinskopp, med en liten mängd mjölk i botten av koppen. På amazon.se kan du köpa specifika kaffe cortado-glas.