kokakaffe.se

Kaffekokare

Kaffekokare, den gamla tidens kaffemaskin; en oumbärlig del av varje kaffedrickares kök. Med en kaffekokare kan du enkelt brygga ditt favoritkaffe på ett snabbt och smidigt sätt.

Olika typer av kaffekokare

Det är viktigt att välja en kaffekokare som passar dina behov och önskemål när det gäller kaffesmak och bryggteknik. Här har vi samlat några exempel på vanliga typer av kaffekokare. Enligt kaffeinformation.se är kaffekokare ett samlingsnamn för bryggmetoder som kokar kaffe utan kaffefilter, till skillnad från en “vanlig” kaffebryggare som brygger via filter som exempelvis den här typen av bryggare från wilfa.se.

Mokabryggare

Mokabryggare används ofta för att brygga starkt kaffe, särskilt i Mellanöstern och Europa. De fungerar genom att vatten hettas upp i en behållare och skapar ånga, som sedan pressar vattnet genom malet kaffe i en annan behållare.

Perkulator

En perkulator är en elektrisk kaffebryggare som cirkulerar varmt vatten genom kaffet för att brygga en stark och smakrik kopp kaffe. Den är ett populärt val för större grupper och sammankomster.

Franskpress

Franskpressen är en av de populäraste bryggmetoderna för kaffe och kännetecknas av sin enkla men effektiva design. Genom att blanda kaffepulvret direkt med hett vatten och sedan separera bryggningen med en kolbotten, får man en kopp kaffe som är rik på smak och arom.

4 saker att tänka på när man köper kaffekokare

Att koka kaffe är en konstform i sig själv, och det finns inget som slår doften av nykokat kaffe på morgonen. Men med så många olika typer av kaffekokare på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som passar bäst för dina behov. Här är några saker att utgå från när du ska välja kaffekokare.

1. Kapacitet

Först och främst bör man fundera på hur mycket kaffe man vill kunna brygga åt gången. Om man oftast bara brygger kaffe till sig själv eller någon annan kan en mindre kaffekokare vara tillräcklig, medan en större kaffekokare är lämplig om man ofta bjuder på kaffe till flera personer.

2. Kaffesort

Det är också viktigt att tänka på vilken typ av kaffe man vill kunna brygga. Vissa kaffekokare är endast lämpliga för bryggkaffe, medan andra också kan användas för att göra espresso eller cappuccino.

3. Funktioner

En annan faktor att tänka på är vilka funktioner kaffekokaren har. En del kaffekokare har timerfunktion så att man kan ställa in kaffet att brygga på en specifik tidpunkt, medan andra har en automatisk avstängningsfunktion för att spara energi. Det kan också vara bra att kolla om kaffekokaren har en automatisk avkalkningsfunktion för att förlänga apparatens livslängd.

4. Design

En annan aspekt att överväga är designen på kaffekokaren. Vill man ha en enkel och klassisk kaffekokare eller en mer avancerad med olika funktioner och finesser? Det kan också vara bra att tänka på storleken och hur mycket plats man har i köket. En mindre kaffekokare tar upp mindre plats, medan en större kan vara mer praktisk om man brygger mycket kaffe.

Vanliga frågor

Vad är en kaffekokare?

Begreppet “kaffekokare” är ofta ett missvisande ord som används för att beskriva alla typer av kaffebryggare, vilket egentligen inte är helt korrekt. För att vara mer specifik bör termen “kaffekokare” användas för att beskriva bryggmetoder som involverar att koka kaffe utan kaffefilter, till exempel franskpress och mokabryggare. Detta skiljer sig från vanliga kaffebryggare som använder filter för att separera kaffepulvret från den färdiga drycken.

Vad är fördelarna med en kaffekokare?

En kaffekokare har flera fördelar som gör den till en oumbärlig apparat i många hem och på många arbetsplatser (läs mer om kaffe på jobbet här).

  • En kaffekokare är mycket enkel att använda och sparar tid på morgonen när man har bråttom. Det är bara att fylla på vatten och kaffepulver och sedan tar kaffekokaren hand om resten.
  • En praktisk lösning när man vill bjuda på kaffe till flera personer. Istället för att göra flera omgångar av kaffe i en vanlig kaffepanna kan man med en kaffekokare göra en stor mängd kaffe på en gång.

Hur fungerar en kaffekokare?

En kaffekokare brygger kaffe utan användning av filter. Exakt hur processen går till beror lite på vad du har för kaffekokare, men till exempel en mokabryggare fungerar genom att ånga pressar varmt vatten genom finmalet kaffe för att brygga en rik och smakrik kopp kaffe och en franskpress blandar kaffe och hett vatten i en behållare och separerar bryggningen från kaffesumpen med en kolbotten. Processerna är enkla och effektiva och ger en jämn och god kopp kaffe varje gång.

Vilken modell är mest energieffektiv?

Den mest energieffektiva typen av kaffekokare är generellt sett en manuell bryggare, som en franskpress eller en mokabryggare, eftersom de inte använder någon elektricitet alls.