kokakaffe.se

Kaffe Karlsson - Recept

Kaffe Karlsson är en mycket omtyckt kaffedrink från Sverige som passar utmärkt som läcker och enkel efterrättsdrink för att avsluta en god middag.

Vad är Kaffe Karlsson?

Kaffe Karlsson är en populär kaffedrink från Sverige som vanligtvis görs genom att blanda kaffe med mjölk och någon form av likör, vanligtvis Baileys och/eller Kahlua. Drycken serveras vanligtvis varm och toppas med vispad grädde och kanel eller kakao.

Hur gör man en Kaffe Karlsson?

För att göra en Kaffe Karlsson, brygger man först en kopp kaffe och häller sedan i lika delar Baileys och Kahlua. Därefter häller man i varm mjölk och toppar med vispad grädde. Slutligen strör man över kanel eller kakao för att garnera.

Kaffe Karlsson - Recept

Här är ett enkelt recept på Kaffe Karlsson (och vår favorit). Vi har inspirerats av det här kaffe karlsson-receptet på kaffeinformation.se, men modifierat det lite för att få fram ett recept som verkligen faller oss i smaken. Tänk på att du kan variera receptet precis som du vill. Till exempel om du föredrar en annan likörsort, så brukar det inte vara några problem med att byta ut mot en sort du tycker om. Det är lite av tjusningen med Kaffe Karlsson – man tar lite vad man har.

Du behöver:

 • 1 kopp starkt bryggt kaffe
 • 1/2 kopp Baileys
 • 1/2 kopp Kahlua
 • 1 kopp varm mjölk
 • Vispad grädde
 • Kanel eller kakao för garnering

Gör så här:

 1. Brygg en kopp starkt kaffe.
 2. Häll Baileys och Kahlua i koppen med kaffet och rör om.
 3. Hetta upp mjölken på spisen eller i mikrovågsugnen tills den är varm, men inte kokande.
 4. Häll mjölken i koppen med kaffet och rör om.
 5. Toppa med en klick vispad grädde.
 6. Strö över lite kanel eller kakao för att garnera.
 7. Servera och njut av din hemgjorda Kaffe Karlsson!

Vanliga frågor

Vilken typ av kaffe ska jag använda?

Du kan använda vilken typ av kaffe du vill, men det rekommenderas att använda ett starkt bryggkaffe för att balansera ut smakerna från Baileys och Kahlua. Du kan också experimentera med olika sorters espressobönor.

Finns det olika varianter?

Ja, det finns olika varianter av Kaffe Karlsson som använder olika likörer och tillbehör. Vissa populära variationer inkluderar “Irish Swedishman” som ersätter Kahlua med Irisch whiskey och “Spanish Swedishman” som använder Tia Maria istället för Kahlua. Man kan också variera fritt när det gäller kaffesort – bryggkaffe, espresso, ristretto och så vidare. Det är bara din fantasi som sätter gränserna när det kommer till Kaffe Karlsson!

Kan jag använda annan likör än Baileys eller Kahlua?

Ja, du kan använda vilken likör du vill i din Kaffe Karlsson. Många väljer att experimentera med olika sorters likörer för att ge drycken olika smaker och aroma. Du kan prova med exempelvis amaretto, frangelico eller romchata istället för Baileys eller Kahlua. Det är helt upp till dig och din personliga smakpreferens.

Kan man göra Kaffe Karlsson utan alkohol?

Ja, det går utmärkt att göra Kaffe Karlsson utan alkohol. Istället för likör kan man använda vanilj- eller karamellsirap för att få samma smak och känsla. Det är en perfekt lösning för de som vill njuta av denna klassiska kaffedrink utan att få i sig alkohol.